Разговор между президентите на САЩ и Русия е възможен, ако той би довел до края на войната в Украйна. Това допусна Джо Байдън за първи път от началото на конфликта в Европа на пресконференция в Белия дом след срещата му в четвъртък с френския президент. Еманюел Макрон е на държавно посещение в САЩ със съпругата си.

“Позволете ми да подбера думите си много внимателно. Готов съм да говоря с Путин, ако всъщност той реши, че има интерес да прекрати войната. Все още не виждам такива индикации”, заяви Байдън. Той посочи, че единственият начин да се сложи край на конфликта в Украйна е Путин да изтегли армията си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да подчертае, че

Путин остава отворен за мирни преговори,

но това не означава, че той няма определени условия. В този контекст Песков увери, че Русия няма да се изтегли от Украйна.

Гласът на Путин коментира още, че поставените от Байдън условия за изтегляне правят по същество невъзможни преговорите за прекратяване на конфликта. Песков добави, че отказът на САЩ да признаят “новите руски територии” утежнява допълнително компромиса.

Макрон увери, че ще продължи да разговаря с Путин, “за да се опита да предотврати ескалация и да получи някои много конкретни резултати” като безопасността на ядрените централи.

След разговора в Белия дом лидерите подчертаха, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Обещаха политическа, хуманитарна и икономическа подкрепа, както и подпомагане в сферата на сигурността. Двете страни подчертаха, че ще държат отговорна Русия за “широко документираните жестокости и военни престъпления”.