Австралия се е отказала от целта си за ваксинация на почти всички 26 милиона души до края на 2021 г., следвайки препоръките за хората под 50-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината Pfizer вместо AstraZeneca.

"Австралия, която разчиташе силно на ваксината AstraZeneca, няма да си поставя нови цели, за да изпълни графика си за ваксиниране", заяви премиерът Скот Морисън във Facebook.

"Въпреки че бихме искали да получим всички дози до края на годината, тази цел е невъзможно да се постигне предвид многото неизвестни, които се появиха", пише Морисън.

Властите в Канбера взеха това решение в четвъртък, след като европейските регулатори отново предупредиха за възможна връзка между ваксината AstraZeneca и съобщенията за редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Австралия, която бързо удвои поръчката си за ваксини Pfizer миналата седмица, първоначално планира да ваксинира цялото население до края на октомври.

Силната реакция на Австралия по време на пандемията до голяма степен спря локалното предаване на вируса, но програмата за ваксинация се превърна в гореща политическа тема - и в източник на противоречия между Морисън и държавни и местни лидери.

Досега са приложени 1,16 милиона дози от ваксината, добави Морисън, отбелязвайки, че темпът на изпълнение на програмата за ваксинация в Австралия е в крак със страни като Германия и Франция и по-бърз, отколкото в Канада и Япония.

Австралия започна да ваксинира доста преди някои страни, главно поради малкия брой заразени, което е малко под 29 400 от началото на пандемията, с 909 смъртни случая.