От следващия месец Австралия ще прекрати прилагането на задължителната изолация на заразените с коронавирус, съобщи правителството. В момента всеки, който даде положителен резултат за вируса, трябва да се изолира за пет дни, но това ще приключи от 14 октомври.

Наричана "Крепостта Австралия", страната въведе едни от най-строгите ограничения в света след началото на пандемията.  Задължителната карантина на заразените беше едно от малкото останали ограничения.

Главният лекар на Австралия, професор Пол Кели, заяви, че решението "по никакъв начин не означава, че пандемията е приключила".

По последни данни на правителството Австралия продължава да регистрира около 5500 случая на вируса всеки ден, въпреки високият процент ваксинирани.

"Почти сигурно ще бъдем свидетели на бъдещи пикове на разпространение на вируса в бъдеще, както стана по-рано през тази година. В момента обаче имаме много ниски нива както на новозаразените, така и на хоспитализациите, приемите в интензивните отделения и разпространението сред възрастните хора", каза професор Кели.