Финансовите министри от еврозоната са решили да спрат всички преговори с Гърция преди да се проведе референдума в страната в неделя. Южните съседи ще трябва да приемат или отхвърлят предложенията на кредиторите за излизане от кризата.

Премиерът Алексис Ципрас призова хората да гласуват с "Не". Финансовият министър от Атина Янис Варуфакис в същото време обвини кредиторите в изнудване. Той все пак пое ангажимент, че сделка ще бъде постигната след гласуването през уикенда.

"Референдумът ще активизира Европа за търсене на жизнеспособно решение. В понеделник сутринта ние искаме да проведем обсъждане за такова решение. Нашата цел е да е постигне споразумение. Ние трябва да намерим решение в понеделник", каза Варуфакис в пряко предаване по телевизия ERT.

Финансовият министър заяви, че пари в банкоматите на гръцките банки ще има, а кредиторите са спрели парите за гръцките банки, или за да шантажират за отговор "да" на референдума, или това е било много лошо решение. Той опроверга идеята за извеждане на Гърция от еврозоната.

"Нашето "не" е в поддръжка на еврото", посочи министърът. Варуфакис каза още, че с министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле имат много добро сътрудничество. Медиите по-рано съобщаваха за непрекъснати конфликти между тях.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg