Взрив уби и рани десетки хора в град Суруч, близо до границата със Сирия, съобщават Ройтерс и местни медии. По последна информация от вътрешното министерство в страната, жертвите са 27.

Предполага се, че атентатът е извършен от терорист самоубиец на „Ислямска държава”.

Експлозията е станал в общински културен център. В турските медии има противоречива информация за броя на жертвите и пострадалите.

„Трудно е да се обясни с думи, в момента имаме нужда от хора, готови да дарят кръв за пострадалите”, разказва свидетел на взрива пред CNNTurk.

По време на инцидента в центъра е имало около 300 души част от Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж. В Twitter се появиха снимки от мястото на атентата преди той да се случи. На тях се вижда двора на културния център и голяма маса с хора. Минути по-късно избухва бомбата.

Във взривения днес културен център често са пристигали гостуващи журналисти и доброволци, които работят с кюрдските бежанци от разположения оттатък границата сирийски град Кобане.

Там от месеци се водят боеве между местни отряди и силите на „Ислямска държава”.

Атакуваният днес обект в Суруч се управлява от прокюрдската лява Народна демократична партия (НДП), която постигна висок резултат на парламентарните избори в страната.