Aрмения "замразява" участието си в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), след като пактът не отговори на нуждите на страната.

Това каза премиерът Никол Пашинян в интервю за France24.

Той също така критикува руските власти, като каза, че преди няколко месеца, при военната операция на Азербайджан, върнала ѝ контрола над Нагорни Карабах, Русия "открито призова арменското население да предаде властта". Освен това "пропагандата от Москва", насочена към него, не отслабва, продължи той; през октомври говорителят на външното министерство в Русия Мария Захарова обясни, че Армения, потърсила по-интензивен контакт със Запада, сама си била виновна за възникналата ситуация.

Армения и през 2023 г. не се включи в няколко събития на ОДКС, сред които са и две учения и среща на върха в Минск.

Не дава очакваните резултати
Решението все още не означава закриването на руската база в Гюмри, Северозападна Армения, където има хиляди руски военни - Пашинян каза, че за момента това не се обсъжда, а и е предмет на друг договор.

Въпреки това стъпката на Ереван е удар по ОДКС, която редом с Русия включва Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан и която бе критикувана от Армения, че не се намеси в напрежението с Азербайджан. През 2020 г. конфликт между двете страни остави части от анклава Нагорни Карабах (населен с арменци, но признат международно за част от територията на Азербайджан) под контрола на Баку, а миналата година военна операция прогони над 100 хил. арменци от домовете им.

Русия казва, че Азербайджан, овладявайки отново Карабах, е действал на своя международно призната територия (това действително не бе нападение срещу Армения, която отказа да се намеси), но Пашинян говори за предшестващия период, при предишни стълкновения.

"Договорът за колективна сигурност не изпълни целите си по отношение на Армения, особено през 2021 и 2022 г. И не бихме могли да позволим това да се случи, без да забележим, каза той. Сега на практика сме замразили участието си. Какво следва, ще трябва да видим."

От месеци премиерът заявява, че партньорството с Москва в отбраната не носи на Армения очакваните резултати и е давал сигнал, че членството в ОДКС е в процес на преглед. През октомври каза, че страната му няма полза от руските военни бази.

"Азербайджан използва ситуацията"
Той каза и че Азербайджан, с който Армения е водила две войни през последните три десетилетия, не се придържа към принципите, необходими за сключване на дългосрочен мирен договор, и предположи, че той се готви да предприеме нова атака.

В коментарите си Пашинян каза, че перспективите за постигане на дългосрочен мирен договор са засегнати от изявленията на азербайджанския президент Илхам Алиев, които Армения тълкува като предявяване на претенции към големи части от арменската територия.

"Ако принципите на териториална цялост и ненарушимост на границите не се признаят от Азербайджан, просто не е възможно, каза той пред "Франс 24". Азербайджан използва ситуацията, за да подхранва своята реторика. Това кара човек да мисли, че Азербайджан се готви за нова атака срещу Армения."

Ключови елементи за осигуряване на договор са демаркацията на границите и създаването на регионални транспортни коридори, често през територията на територията на другата страна. Алиев повдигна и въпроса за определяне на контрола върху етническите анклави от двете страни на границата.