Частен хеликоптер, няколко луксозни апартамента, големи купчини пари в кеш и скъпоценни бижута иззе италианската данъчна полиция от архитекта на руския президент Владимир Путин заради подозрения за пране на пари, съобщи в. "Дейли мейл".

Активите на Лафрaнко Чирило, оценени на повече от 141 млн. евро, бяха конфискувани в сряда. Това е човекът проектирал черноморският дворец на Путин, чиято стойност е 1 млрд. и 200 хил. евро.

Заради нарушаване на италианското законодателство от Чирило бяха иззети също и множество скъпи произведения на изкуството, сред които картини на световно известните художници Пабло Пикасо, Василий Кандински и Пол Сезан.

Чирило е разследван за данъчни престъпления, пране на пари и измамно прехвърляне на средства.

Властите не разкриха името на известния архитект веднага, а само уведомиха, че са конфискували активите на известен професионалист от град Бреша в Северна Италия. Вътрешен източник на Ройтерс обаче потвърди, че става въпрос за бившия архитект на Путин.

Разследващите установиха, че Чирило притежава значително богатство, което не съответства на декларирания облагаем доход. Той не е обявил десетки милиони евро, натрупани в периода между 2013 г. и 2019 г. Адвокатът на Чирило е отказал да коментира случващото се пред медии.

Хвърленият в затвора критик на Кремъл - Алексей Навални, твърди, че сред луксозните стаи на черноморският путинов дворец, проектиран от архитекта, има стриптийз клуб, казино и театър.

Навални обвини Путин, че е платил за имението и земите с "най-големия подкуп в историята“.

Той също така настоява, че Федералната служба за сигурност на Русия притежава приблизително 70 кв. км. земя около имота и че комплексът е финансиран от близки съюзници на Путин, включително Игор Сечин, шеф на руския петролен гигант "Роснефт", и милиардерът Генадий Тимченко.