Пет дни в ареста ще престои жена, осквернила икона на Св. Матрона Московска, на която е и изображението на съветския лидер Йосиф Сталин, пише „Ройтерс”. Действията на грузинката Ната Перадзе са разпалили масови протести миналия месец в столицата Тбилиси.

От агенцията не са успели да се свържат за коментар по телефона с грузинската Асоциация на младите адвокати, която пое защитата на Перадзе. Оттам са заявили за местната агенция ИнтерПресНюз, че клиентката им е задържана по обвинение в дребно хулиганство, което е административно нарушение.

ИнтерПресНюз не е пояснила каква линия на защита са избрали адвокатите на Перадзе. Тя беше обвинена, че е напръскала със синя боя иконата, на чийто страничен панел има и изображение на Сталин, в главната катедрала на Тбилиси "Света Троица". Хилядите хора, излезли на протеста в средата на януари, настояваха за сурово наказание за жената.

„Ройтерс” уточнява, че страничен панел на иконата на Матрона Московска, долу вляво включва изображение на родения в Грузия Сталин – заклет атеист, който жестоко преследва религията в целия Съветски съюз. Изобразен е момент, когато по време на Втората световна война Сталин е благословен от Света Матрона Московска – незряща прорицателка и руска светица, пише БТА.