Началникът на морския отдел на Росгвардия полковник Сергей Волков е бил задържан за доставката на нискокачествени радарни системи за борба с дронове, използвани за защита на Кримския мост от безпилотни летателни апарати.

Състав на 235-и гарнизонен военен съд задържа под стража в сряда Волков, началник на отдела на Военноморската администрация на Руската гвардия, обяви кореспондент на агенцията направо от съдебната зала, където се гледаше мярка за неотклонение на офицера.

„Съдът уважи искането на следствието и определи на полковник Волков, обвиняем по част 3 от член 286 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Превишаване на властта, довело до тежки последици“), мярка за неотклонение под формата на задържане под стража до 17 май", прочете решението си съдия Андрей Толкаченко.

Както се посочва в материалите по делото, в резултат на проведен търг е сключен държавен договор между Федералното държавно предприятие Ростовски научно-изследователски институт по радиокомуникации (РНИИРС) и Росгвардия на обща стойност 395 486 196 рубли (ок. 3.9 милиона долара). 

Тръжната документация предвиждала доставката на две радарни системи за борба с дронове, които могат да бъдат използвани, наред с други цели, за защита на Кримския мост. В същото време по време на изпълнението на договора се оказало, че експлоатационните характеристики на това оборудване не позволяват успешно решаване на задачите за борба с „безпилотниците“. Въпреки това Волков приел оборудването. Следственият комитет на РФ го обвинява в злоупотреба с власт, довела до тежки последици, което може да му донесе до 10 години затвор.

Странно поведение на обвиняемия, обаче, може да доведе до преквалифициране на обвиненията на следващ етап. При претърсване в апартамента на полковник Волков, служебните лица открили телефона му в отделението за прах на автоматичната перална машина. Според разследващите по този начин офицерът се е опитал да скрие умишлено телефона. Самият Волков обяснил, че телефонът му бил върху пералнята, и вероятно е паднал в чекмедженцето за прах в суматохата. Военнослужещият от Росгвардия не се признава за виновен по повдигнатите му обвинения, а адвокатът му заяви в съда, че военният сам е дал веднага пин кода на телефона си.

Следствието смята, че по време на покупката Волков се е договорил за доставката на комплекса с „влошени“ характеристики. Според адвоката обаче проблемът с комплексите се оказал в липсващ „допълнителен блок“. Производителят на системата бил монополист на пазара, а липсващият блок, отговорен за борба със самолетите и дроновете, не бил част от модернизирания комплекс, купен от Волков.

Както обясни следователят пред РИА Новости, Волков е бил уведомен от завода, че закупените комплекси са с намалена функционалност и че "не могат да изпълняват задачите, възложени на Росгвардия, а именно да откриват дронове от малък клас. Въпреки това оборудването било купено, а след месец и Росгвардия се отказала да ги използва. Договорът за доставката на системите Орел-БПЛА е бил подписан през октомври 2020 година, а системите е трябвало да бъдат доставени до декември 2021.