Руската журналистка Марина Овсянникова, която стана известна с появяването си в пряк телевизионен ефир с плакат с призив срещу войната в Украйна, е била задържана вчера. Това съобщиха нейни близки и нейният адвокат, предаде Франс прес.

Никакво официално съобщение не бе направено за причините за задържането, но то бе извършено няколко дни след като Осянникова протестира сама край Кремъл, издигайки плакат с критика срещу военната интервенция в Украйна и президента Владимир Путин.

"Марина бе арестувана. Няма никаква информация за местоположението ѝ", казаха от антуража на журналистката в канала ѝ в "Телеграм". Това съобщение е придружено от три снимки, на които се вижда как 44-годишната жена бива отведена към бял фургон от двама полицаи.

Часове по-късно обаче самата Овсянникова написа, че вече е на свобода. Тя потвърждава за ареста, но пише, че е било за кратко, и вече е у дома. 

Вкъщи съм. Всичко е наред. Това беше "първото китайско предупреждение". Но сега знам, че за всеки случай е по-добре да напусна къщата с чанта и паспорт. Благодаря на съседа, който беше там в този момент. Той ми донесе неща и се обади на моя адвокат и приятели, написа тя.

По думите ѝ, при излизане навън, за да разходи кучетата си, е била задържана. 

Припомняме, че на 14 март журналистката влезе в студиото по време на новинарска емисия разгъна плакат с надпис "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат".

Преди протестната акция Овсянникова беше записала видеообръщение, заради което съдът ѝ наложи глоба от 30 хиляди рубли - тя беше призната за виновна за призиви към "незаконни протестни акции.

От Кремъл нарекоха постъпката ѝ хулиганство.