Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния е задържала директора на дирекция „Поддръжка на национални пътища и магистрали“ Флоря Даскалу, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

НДБК съобщи днес, че Даскалу е задържан от прокурори от териториалната служба на дирекцията в град Тимишоара по обвинение във вземане на подкуп, търговия с влияние и разкриване на поверителна информация с цел получаване на пари, стоки или други неправомерни облаги.

Обвиненията касаят периода май-октомври 2022 г. и са свързани с договори по поддръжка на пътищата и снегопочистване. Според обвинението Флоря Даскалу е получил неколкократно от директор на компания парични суми и други облаги на обща стойност 37 060 леи (14 750 лв.), за да упражни влиянието си върху държавни служители, които да подкрепят търговската дейност на въпросната компания. На същото лице Флоря Даскалу е предоставил информация, която да му гарантира спечелването на някои търгове, организирани от националната компания за управление на пътната инфраструктура в Румъния.

Заподозреният ще бъде изправен днес пред съда в Тимиш с предложение да бъде задържан под стража за 30 дни.