Мъж, причинил смъртта на 2000 души, беше арестуван в Южна Африка. Той се крие от правосъдието повече от 20 години. Това съобщава CNN. Фулгенс Кайшема е обвинен в организирането на убийството на повече от 2000 бежанци тутси - жени, мъже, деца и възрастни хора - в католическата църква Нянге. Той се укрива от 2001 г..  

Мъжът беше задържан в сряда, 24 май, по време на съвместна операция на южноафриканските власти и следователи от ООН. Самият обвиняем първоначално отрече да е издирваният, но в крайна сметка си призна и каза: „Дълго чаках ареста“. Според разследващите Кайшема е използвал фалшиви документи през всичките тези години, за да избегне изобличаване.

„Фулгенс Кайшема е беглец повече от 20 години. Неговият арест гарантира, че той най-накрая ще бъде изправен пред правосъдието за престъпленията си“, заяви Серж Брамерц, главен прокурор на Международния остатъчен механизъм на ООН за наказателни трибунали.

През юли 1994 г. Кайшема бяга в Демократична република Конго със съпругата, децата и зет си. След това се мести в Южна Африка и през 1999 г. подава молба за убежище в Кейптаун с фалшиви документи.

През 2001 г. Общото събрание на ООН призна Кайшема за виновен в геноцид в Кивума, префектура Кибуйе на народа тутси в Руанда.

Събитията в Руанда са сред най-жестоките геноциди, по време на които според експертни оценки за 3 месеца са убити около 800 000 тутси и умерени хуту, пише GlasNews

Според разследването Кайшема е взел пряко участие в "планирането и извършването на това клане". Според материалите по делото на 15 април 1994 г. той и съучастници са убили повече от 2000 мъже, жени, възрастни хора и деца бежанци в църквата нянге в Кивуму.

Кайшема е бил пряко замесен в планирането и изпълнението на това клане. Купил е бензин и е подпалвали църквата с бежанците. Той и съучастниците му са разрушили църквата с булдозер, погребвайки под развалините все още живите хора.

Тогава натрапникът и неговите съучастници са преместили труповете от църквата в масови гробове.

Снимка от УНИЦЕФ. / Това 14-годишно момче е оцеляло при масово убийство в Руанда, като в продължение на дни се е криело под труповете.