Италианските власти са арестували Матео Месина Денаро, който е най-издирваният мафиотски бос в Италия, съобщават италианските медии.

Месина Денаро, сочен за лидер на сицилианската мафия Коза ностра.  Той се укрива през 1993 г. докато е бил на почивка в морския курорт Форте деи Марми в Тоскана. Съден е задочно за десетки убийства и се говори, че или е оглавил сицилианската мафия Коза ностра, или е избягал в чужбина.

„Мога да напълня цяло гробище с хората, които съм убил“, казват се хвалел често Месина Денаро. Според Джакомо ди Джироламо, автор на биография на Месина Денаро, озаглавена „Невидимият“, мафиотът е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст. До 1996 г. е убил или се е опитал да убие 61 души. После броенето спира поради липса на информация за следващите години.

Докато се укрива, Месина Денаро получава няколко доживотни присъди, включително за участието си в смъртоносните бомбени кампании през 1993 г. в Милано, Рим и Флоренция, и за отвличането, убийството и разтварянето в киселина на трупа на тийнейджър – син на мафиот издайник.

Матео Месина Денаро е арестуван в частната клиника La Maddalena в Палермо. Мафиотският бос е бил в лечебното заведение, "за да се подложи на лечение", заяви командирът на карабинерите Роз Паскуале Анджелозанто.

„Голяма победа за държавата, която демонстрира, че не се предава пред лицето на мафията“: така премиерът Джорджия Мелони коментира новината за ареста на Матео Месина Денаро. „Ден след годишнината от ареста на Тото Риина, друг лидер на организираната престъпност е изправен пред правосъдието.