Четирима исландци са арестувани от полицията в Исландия след заподозрение в планиране на нападение срещу обществени сгради, включително исландския парламент и полицията, съобщи обществената телевизия RUV късно в четвъртък.

Органите на реда смятат, че няма непосредствена опасност за гражданите. Задържаните са на възраст между 20 и 30 години и са арестувани в района на столицата в четвъртък след акция с участието на спецчасти, съобщиха от телевизията. Операцията е първа по рода си в Исландия, чието население е едва около 360 хиляди души.

Двама от мъжете са задържани, а другите двама са освободени след разпит. Те са заподозрени и в опит да си произведат оръжия с 3D принтери според RUV.

Исландската полиция не изключва връзки между заподозрените и чуждестранни радикални организации, по-специално такива от скандинавските страни, каза началникът на полицията Карл Стайнар Валсон. Първоначално полицията избегна всякакви съобщения по случая, но след това свика пресконференция, на която беше обявено, че случаят е един от най-тежките в историята на страната.

"Разследването продължава и е обширно и са извършени претърсвания на девет места, има четирима арестувани, десетки оръжия и хиляди боеприпаси са иззети, както беше съобщено. Компютри, телефони и цифрови устройства са сред иззетите вещи", каза Гримур Гримсон, старши полицейски служител в полицията на Рейкявик.

Миналия февруари имаше стрелба в центъра на Рейкявик с 3D принтирано огнестрелно оръжие, каквито са повечето от намерените при обиските тази седмица. Не е сигурно обаче какви мотиви стоят зад планирането, а в името на разследването полицията не смята, че е редно да разкрива къде и кога е трябвало да бъдат извършени нападенията.

На пресконференцията беше заявено, че се проучват възможните връзки между исландците и екстремистки организации в чужбина, по специално такива от скандинавските страни.