Ако Русия престане да воюва, няма да има война. Ако Украйна спре- няма да има Украйна. Това заяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен. 

Ден след като в сряда руският президент Владимир Путин разпореди частична мобилизация, за да подсили войските си в Украйна, в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация, предаде АП.

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди да се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си в проява на мъка. Жена държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: "Пази се". Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред медията "Осторожно новости" в Telegram, че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си, съобщи АП. 

В Дагестан мобилизацията също не върви гладко.

Когато жената във видеото, представителка на военни власти, казва на мъжете, че трябва да отидат да се бият за бъдещето, единият от тях казва "За какво бъдеще говорите? Ние нямаме настояще."

Друг отвръща: "Отивай ти, аз няма да ходя".

Младият мъж на име Дмитрий казва пред "Осторожно новости" в "Телеграм", че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо, тъй кати е студент. По думите му същата сутрин получил повиквателната да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. След това излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си.

В друго видео се вижда как докато мобилизираните мъже се качват на автобуса, детето на един от тях плаче и вика "Тате, моля те върни се".

"Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която "десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпадна".

Това заяви Володимир Зеленски в своето обръщение тази нощ, цитирано от Укринформ.

В него украинският президент, както често прави, изразява благодарност към всички украинци и украинки, които защитават независимостта на страната си.

Според него Украйна е успяла да промени хода на войната, така че "всеки окупатор, даже и най-неадекватният, да може да усети, че ние можем да победим и се движим към победата".

Зеленски благодари и на европейските съюзници на Украйна - от Исландия до Румъния, както и на САЩ, Канада, Великобритания, Турция и много други.