Британското правителство започва кампания за справяне с "провалените" пластични операции. Причина за това стана нарастващия брой козметични процедури за придобиване на "бразилско дупе", които довеждат до множество смъртни случаи, предаде Би Би Си.

От правителството предупреждават и за увеличаване на процедурите, които се извършват в домашни условия, като самоинжектирани дермални и устни филъри, при които съществува риск от усложнение за кожата и организма. 

Експертите приветстват кампанията, но смятат, че страната трябва да затегне контрола върху самите козметични процедури.

Министерство на здравеопазването и социалните грижи в страната ще стартира програмата през май, като цели обществеността да бъде напълно информирана за важността от търсене на професионални съвети по отношение на филъри, ботокс и козметична хирургия.

Човек, представил се с псевдонима "Грег", разказа, че е пристрастен към дермалните филъри - ампули за запълване на бръчки и гънки в кожата, въпреки че често се използват и за увеличаване на обема и промяна на формата на устните и бузите. Той ги купувал онлайн и започнал да самоинжектира лицето си преди три години.

"Можете да изгубите връзка с реалността за това как изглежда лицето ви. Имаше момент, в който го правех често и майка ми забеляза, че лицето ми е нелепо изкривено и съм изгубил много от своите черти", споделя Грег.

Според експертите увеличаването на броя от населението, което се подлага на козметични процедури, не съответства с нивото на образованост по проблема - какво да се очаква при дадена операция, какво може да се обърка при интервенцията и какви са последиците от нея. 

Самоинжектирането може да предизвика оток и инфекция, а в редки случаи може да се наложи и лечение с операция или медикаменти, ако е причинило образуване на бучки под кожата. То може също да причини слепота.

Превод и редакция: TrafficNews.bg