Американските разузнавателни агенции смятат, че убийството на Дария Дугина, дъщерята на "идеолога на Путин" Александър Дугин, е резултат от тайна операция, извършена от някого в украинското правителство, пише The New York Times с позоваване на събеседници в американското разузнаване.

Официални лица в САЩ твърдят, че не са знаели нищо за подготовката на подобна операция и ако са знаели, със сигурност биха отказали на Украйна. Те също така твърдят, че вече са укорили украинското ръководство за смъртта на Дугина.
Но, както пише изданието, украинските власти отричат ​​участието си в убийството. В САЩ се предполага, че зад ликвидирането на Дугина може да стои някаква отделна част от украинското правителство, а останалите да не знаят за това.

Освен това Пентагонът се оплаква, че Украйна не винаги споделя плановете си за война срещу Русия със САЩ.

Някои американски служители смятат, че всъщност целта на украинските власти не е била да убият Дугина, а нейния баща Александър Дугин, който се смята за идеолог на "расизма" и "мозъка на Путин". Извършителите, взривили колата с жената, смятали, че тя ще седи в колата с баща си.

Припомняме, че на 20 август кола, превозваща Дугина, се взриви в предградията на Москва. Канцеларията на президента на Украйна отрече участието на Киев в убийството на Дугина.

Бившият депутат от Държавната дума на Руската федерация Иля Пономарьов заяви, че т. нар. Национална републиканска армия е поела отговорност за убийството.

Руските следователи съобщиха, че колата, в която загина Дария Дугин, е била взривена дистанционно. На 22 август руската ФСБ обяви, че убийството на дъщерята на Александър Дугин Дария е подготвено и извършено от украинските специални служби.