Жител на американския щат Хавай излежа 23 години за убийство, което не е извършил. Това съобщава KGMB-TV.

Съдът в град Хило постанови освобождаването на 51-годишния Алберт Ян Швайцер, който по погрешка е лежал в затвора от 2000 г. за чуждо престъпление. Мъжът беше осъден на 130 години затвор за изнасилването и убийството на 23-годишната Дана Айрланд.

Младата жена, долетяла в Хаваите от Вирджиния, починала на 24 декември 1991 г. Тя карала колело близо до Капохо, когато била блъсната от кола. Неизвестни завлякоха Айрланд в храстите и я малтретираха. Жената все още е дишала, когато полицията я намери. По-късно тя починала в болницата, без да дойде в съзнание.

През 1997 г. Алберт Швайцер, брат му Шон и мъж на име Франк Полин, бяха обвинени в престъплението. Обвиненията се основават на противоречиви показания на Полин и не са подкрепени с веществени доказателства. По-специално, биологичните материали, намерени на местопрестъплението, не принадлежат на никой от триото. По-късно Полин каза, че е наклеветил Швейцерови, за да осигури освобождаването на своя полубрат, но признанието му не беше взето под внимание. И Алберт Швейцер, и брат му бяха признати за виновни. По молба на родителите, които се страхуваха да загубят и двамата си сина завинаги, Шон Швайцер сключи сделка с разследването. Той се призна за виновен в непредумишлено убийство, за което получи лека присъда.

Според телевизия CBS повторното разглеждане на делото Алберт Швейцер е започнало през 2019 г. благодарение на усилията на служителите на организацията The Innocence Project („Проект за невинност“).

Направени бяха нови ДНК тестове, въз основа на които Швейцер, брат му и Франк Полин са изключени от списъка на замесените в престъплението.

Алберт Швайцер каза, че е много благодарен на всички, участвали в освобождаването му. По-рано беше съобщено, че двама невинни мъже от американския щат Джорджия по погрешка са излежали 25 години затвор за убийство, което не е било извършено. По време на присъдата им те са били на 17 години.