Актьорът Алек Болдуин официално е обвинен от прокуратурата на американския щат Ню Мексико в непредумишлено убийство на операторката Халина Хъчинс, която загина при стрелба на снимачната площадка на филма "Rust" през октомври 2021 г., предадоха осведомителните агенции.

Представители на прокуратурата казаха, че подобни обвинения са предявени и на Хана Гутиерес-Рийд, отговаряла за оръжията по време на снимките на продукцията в Санта Фе, Ню Мексико. 

Законодателството предвижда лишаване от свобода за срок от поне пет години по най-тежките точки от обвинителния акт, отбелязва Ройтерс. 

Адвокатът на Болдуин отказа коментар. Актьорът категорично отрича вина.

Защитата на Гутиерес-Рийд пък каза, че прокуратурата "напълно погрешно е разбрала факти и е стигнала до погрешни заключения".

На 19 януари прокурор Мери Кармак-Олтуайз, която води разследването, обяви, че възнамерява да повдигне обвинения в непредумишлено убийство на Алек Болдуин и на Хана Гутиерес-Рийд.

Миналата есен актьорът постигна споразумение със семейството на починалата Халина Хъчинс и съпругът й обяви, че няма да води дело за смъртта й. Тогава обаче Кармак-Олтуайз обясни, че постигнатата договорка няма да повлияе на окончателното решение за повдигането на обвинения от прокуратурата на Ню Мексико.

През октомври 2021 г. по време на репетиция за сцена от продукцията актьорът Алек Болдуин случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза. Оказа се, че използваният от него реквизитен пистолет е бил зареден с бойни вместо с халосни патрони.