Хиляди поддръжници на опозицията в Албания участваха днес в антиправителствен протест и призоваха премиера Еди Рама да подаде оставка заради предполагаема корупция и лошо управление на икономиката на малката балканска държава, предаде Асошиейтед прес.

Сали Бериша, бивш президент и бивш министър-председател на Албания, който оглавява дясноцентристката Демократическа партия, и бившият президент Илир Мета, който оглавява лявата Партия на свободата, бяха сред протестиращите, които се събраха пред сградата на правителството с плакати и викове за оставката на премиера Еди Рама от управляващата лявоцентристка Социалистическа партия, съобщи БТА.

„Дойде време тази революция да извади корупционните пари и да ги превърне в по-високи заплати и пенсии", заяви Бериша на протеста.

Участниците в демонстрацията хвърлиха димни бомбички по главния вход на правителствената сграда, където стотици полицаи образуваха защитна линия на сградата.

Критиците на Рама го обвиняват в корупция и го смятат за отговорен за бягството на младите албанци в западноевропейските държави. Рама казва, че кабинетът му поддържа ниска инфлация в сравнение с други европейски страни и субсидира електричеството за семействата и малките предприятия.

Опозицията обвинява Рама и в корумпиране на Чарлз Макгонигъл, бивш високопоставен служител на контраразузнаването на ФБР, който е обвинен в САЩ, че е скрил от ФБР ключови подробности за пътуване през 2017 г. до Албания с бивш служител на албанското разузнаване, който, според твърденията, му дал най-малко 225 000 долара.

Макгонигъл се е срещал с Еди Рама. Според официално известната информация на срещата Макгонигъл е призовал за предпазливост при предоставянето на лицензи за сондиране на петролни находища в страната на руски подставени лица.

Рама признава, че се е срещал с Макгонигъл, но отрича твърденията, че му е дал пари или преференциално отношение.

Не всички привърженици на опозиционната Демократическа партия участваха в протеста, тъй като партията на Бериша е измъчвана от вътрешни борби, след като миналата година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън забрани на Бериша и близките му роднини да влизат в САЩ заради ,,корупционни действия, които подкопават демокрацията'' по време на мандата му като министър-председател през 2005-2013 г., отбелязва АП. Великобритания също наложи санкции на Бериша миналата година, припомня агенцията.

Лидерът на демократите призова за нов протест пред парламента в понеделник.