Излизането на Гърция от еврозоната е неизбежно и "само въпрос на време", смята бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспън. 

"Това е криза и според мен тя не може да бъде решена лесно. Всъщност мисля, че тя не може да бъде решена без излизане на Гърция от еврозоната", заяви той в интервю за Би Би Си

„Ако Гърция не получи допълнителен заем, ще бъде принудена да напусне еврозоната. Вярвам, че в крайна сметка (Гърция) ще напусне еврозоната. Проблемът е, че не си представям начин, чрез който еврото да продължи да съществува, освен ако и докато всички от членовете на еврозоната не бъдат политически интегрирани - само фискалната интеграция няма да сработи".

"Не мисля, че на тях (гърците) им помага да са в еврозоната и със сигурност не виждам как това може да помогне на еврозоната. Мисля, че е само въпрос на време преди всички да осъзнаят, че раздялата е най-добрата стратегия", каза още Грийнспън.

Коментарът му бе, след като гръцкият премиер заяви, че страната му се нуждае спешно "мостов кредит", който да даде глътка въздух, преди да започнат преговорите за дълга ѝ.

В първата си реч пред парламента след спечелването на изборите Алексис Ципрас осъди "жестокия план за строги икономии" на страната и повтори обещанието си да обърне реформите, наложени от кредиторите и възприети от неговите предшественици.

TrafficNews.bg