„Според мен това беше опит за метеж, но както видяхме всичко започна с едно обръщение, което той направи, в което нямаше нищо общо с официалната позиция на Русия. И след като ги обвини в атака, 24 часа по-късно Пригожин организира марш към Москва с неговите бойци и поиска да бъдат отстранени министърът на отбраната - Шойгу и (началникът на Генералния щаб на въоръжените сили – бел. ред.) Герасимов също така, това бяха неговите искания“, каза адвокатът на журналиста Марина Овсянникова – Дмитрий Захватов.

Какво накара Пригожин да си тръгне от Москва? Това е нещо, което всички ни интересува, но ще го научим на по-късен етап. Никой не вярва, че Лукашенко притежава такава власт, че може да накара Пригожин да промени мнението си. Беларус е сателит на Русия. По-скоро това е местен областен управител, който е свършил тази задача.

„Владимир Путин не би простил подобни действия, не мисля, че някога ще забрави това. Не се знае къде се намира Пригожин сега. Говори се, че скоро той ще бъде ликвидиран, но как и кога е въпрос на време“, смята Захватов.

Не се знае какво ще се случи с Шойгу и Герасимов, те не са се появявали от няколко дни, физически.

„Путин показа на всички, че е слаб, това се показва с всички неща от вчера“, посочи адвокатът на Мария Овсянникова.

„Вероятно новият закон за арести за неподчинение, който вчера подписа Путин, ще се отнася за генералите и войниците, които не са попречили на Пригожин вчера и те ще бъдат арестувани“, прогнозира още Захватов пред euronewsbulgaria.