Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин предаде чрез своя адвокат окървавен чук на Европейския парламент в отговор на новината, че в институцията се готвят да обсъждат включването на неговата компания в списъка на терористичните организации. Видеото със зрелищната сценка с чука, по който има следи от очевидно изкуствена кръв, бе разпространено в социалните мрежи и предизвика смайване сред много потребители. На кадрите е запечатано как адвокатът на Готвача на Путин демонстративно предава масивен чук, изцапан с кръв, на мъж, който стои в гръб. Чукът е сложен в калъф от цигулка, а адвокатът го показва с доволна и ехидна усмивка.

Първоначално не става ясно какъв е мъжът в гръб и дали това действително се случва в сграда на ЕП, но при по-подробен анализ на видеото се изяснява, че няма как адвокатът да е попаднал в добре охраняваните помещения на европейската институция. По-късно от съобщение на пресслужбата на компанията на Пригожин "Конкорд" стана ясно, че чукът е предаден символично на пропагандни руски блогъри - представителите на "Киберфронт Z", които се ангажират той да стигне до Европейския парламент.

Тази ефектна сценка очевидно е разиграна от приближения до Путин и придобиващ все по-силно влияние в Кремъл Пригожин не толкова като опит за сплашване на ЕП, което би било смешно, колкото като демонстрация на сила пред вътрешната аудитория в Русия. Междувременно самият Пригожин коментира това така: „Днес проведох среща на командирите на ЧВК „Вагнер“ и им съобщих тази тъжна новина (за обсъждането от ЕП на признаването на "Вагнер" за терористична организация - бел.ред.). Не знам от какъв закон се ръководи Европейският парламент, но според нашето законодателство от днес ние обявяваме ЕП за разпуснат", информира пресслужбата на "Конкорд". 

Всичко това се случва, след като ЕП гласува резолюция-препоръка Русия да бъде обявена за държава спонсор на тероризма. Обсъжда се и ЧВК "Вагнер", и чеченският отряд "Ахмат" да влязат в официалния списък на ЕС за терористични организации. За целта обаче решение трябва да вземе Европейският съвет, по предложение на ЕК или съобразявайки се с резолюция-препоръка на ЕП.

Припомняме за нашумелия наскоро случай на бившия вагнеровец Евгений Нужин, вербуван затворник, който се предаде в украински плен и след това се върна в Русия. Той бе зверски убит с чук като Пригожин отначало одобри екзекуцията му, но  впоследствие се отметна от думите си и отрече "Вагнер" да е свързан с нея. Той дори обяви, че в случая е замесено ЦРУ.