Вдовицата на известен инвеститор от "Уол Стрийт" дари 1 милиард долара на медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в "Бронкс". 93-годишната Рут Готесман направи най-голямото дарение за медицинско заведение.

Рут даде всичко, което бе оставено от нейния съпруг Дейвид Готесман. Той почина през 2022 г., като остави след себе си куп акции на компанията на Уорън Бъфет "Беркшайр Хатауей". Всяка една струва 628 000 долара.

Парите ще бъдат използвани за таксите на всички студенти в колежа, за да не започват със студентски заем от 200 000 долара.

Единствените инструкции, които Дейвид дава на съпругата си е "да прави с парите това, което смята, че е правилно".

Рут е възпитаничка на колежа и цял живот е работила като педиатър.

Досега най-голямото дарение за медицински колеж бяха 600-те милиона на създателя на "Интел" Гордън Мур и неговата съпруга Бети на Калифорнийския институт по технологии през 2001 г. Това не е медицински колеж, но с парите направи Център за молекулярна медициа. През 2014 г. те дадоха още 100 милиона долара, но пак е по-малко от дарението на Готесам.

През 2021 г. анонимен бивш студент дали 300 милиона долара на колежа по медицина "Хомър Стрейкър".

В миналото е имало големи дарения аз училища като "Станфорд" и "Колумбия". Но рекордът остава 1,8 милиарда долара, които даде на института "Джон Хопкинс" бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.