В нощта на 26 ноември Емили Хенд, 9-годишно израелско момиче от кибуц Беери, беше освободено от плен на терористичната групировка Хамас. Палестински бойци я заловиха по време на терористичната атака на 7 октомври и роднините й я смятаха за вече мъртва. 

Guardian, цитиран от glasnews.bg, разказа трогателната история за завръщането на младата израелка.

„Емили се завърна при нас“, каза баща й след емоционална среща с дъщеря си в израелска болница.

А роднини казаха, че не могат да намерят точните думи, за да опишат емоциите си „след 50 трудни и кошмарни дни“.

Как беше заловена Емили?

Малката израелка с ирландски корени Емили навърши 9 години на 24 ноември, но не празнуваше със семейството си, тъй като по това време беше в ръцете на терористите. Когато палестински бойци нападат израелците на 7 октомври, Емили Ханд прекарва нощта в къщата на най-добрата си приятелка Гила Ротем Шошани. Двете момичета и майката на Гила са заловени, а няколко дни по-късно семейството е уведомено, че Емили е починала.

"Властите ни казаха, че са намерили Емили. Тя била мъртва и това вероятно е най-добрият вариант. Всичко, което биха й причинили в Газа, щеше да е по-лошо от смъртта", каза баща й в интервю по онова време.

Семейството на Томас вече оплака Емили, но на 31 октомври израелските военни съобщиха, че момичето все още може да е живо.

Както се оказа по-късно, момичето е едно от 13 израелски и четирима тайландски граждани, които Израел размени за 39 палестински затворници. По този повод ръководителят на ирландското правителство Лео Варадкар публикува публикация, в която заявява, че Емили е „изгубена и намерена“.

„Невинното момиче, което беше изгубено, вече е намерено и върнато и страната ни въздъхна с огромно облекчение“, каза той.

Но коментарите на политика предизвикаха гневна реакция от израелския външен министър Ели Коен, който написа в социалните мрежи, че подобни изявления са неморални.

"Г-н министър-председател. Изглежда, че сте загубили своя морален компас и имате нужда от проверка на реалността! Емили Хенд не е била "изгубена", тя е била отвлечена от терористична организация", подчерта Коен.