В Брюксел за днес е насрочен национален протест с искане за подобряване на покупателната способност, свикан от основните синдикати, съобщиха местни медии, цитира БТА.

Предвижда се летището в столицата да спре обслужването на заминаващи полети, а навсякъде в страната да не се движи градският транспорт, да бъдат нарушени пощенските услуги и частично да бъде засегнато разписанието на влаковете.

Уточнява се, че засега продължава работата на летищата в Лиеж, Шарльороа и Остенде. В столицата се предвижда да спрат работа сметопочистващите фирми.

По данни на синдикатите в протеста в Брюксел ще се включат около 70 000 участници. Над половината (55 на сто) от белгийските служители се опасяват, че покупателната им способност намалява, сочат данни, цитирани в медиите.

Премиерът Александер де Кро отбеляза в навечерието на протеста, че Белгия е взела вече мерки заради новата икономическа криза с намаляването на сметките за ток и на ДДС и акцизите за енергоносителите. По неговите думи оценките на белгийската централна банка показват, че работниците в страната са сред най-защитените в Европа. В условията на пандемия, война и енергийна криза правим всичко по силите си, обобщи той, като призова за повече спокойствие.