Двадесет и девет души, включително четирима здравни работници, са починали от ебола в Уганда, откакто преди две седмици властите обявиха епидемия в централната част на страната, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

"Ваксините, използвани успешно за спиране на неотдавнашни епидемии от ебола в ДР Конго, не са ефективни срещу типа вирус ебола, причинил тази епидемия", каза на пресконференция генералният директор СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предава БТА.

"Няколко ваксини срещу този вирус обаче са в различни етап на разработка, като при две от тях може да започнат клинични изпитвания в Уганда през следващите седмици, в очакване на регулаторни и етични разрешения от правителството на Уганда", обясни той.

Идентифицирани са общо 63 потвърдени и вероятни случая, включително 29 смъртни случая. Тедрос уточни, че "десет здравни работници са били заразени, а четирима са починали". Джейн Рут Асенг Осеро, министърка на здравеопазването на Уганда, съобщи в Туитър за смъртта тази сутрин на 58-годишен анестезиолог.

"Когато има забавяне в откриването на епидемия от ебола, е нормално в началото случаите постоянно да се увеличават, а след това постепенно да намаляват, докато животоспасяващите интервенции и мерките за контрол на епидемията започнат да се прилагат", отбиляза Тедрос.

Вирусното заболяване ебола често е смъртоносно, но вече съществуват ваксини и лечения срещу тази хеморагична треска, която се предава на хората от заразени животни.

СЗО отпусна 2 млн. долара от своя Резервен фонд за спешни случаи и работи с партньори, за да помогне на властите да засилят реакцията чрез изпращане на специалисти и медицински консумативи.

Първите случаи в Уганда бяха регистрирани в област Мубенде, в централната част на страната, преди да се разпространят в съседните области Касанда, Киегегва и Кагади.

Президентът Йовери Мусевени миналата седмица изключи всякаква карантина, като каза, че страната има капацитет да овладее епидемията.