Петдесет и пет кораба са пренасочили курса си към нос Добра надежда в Южна Африка от 19 ноември до сега. Това се случва, тъй като те са се отказали да преминат през Суецкия канал заради напрежението в Червено море. Тази информация е на египетската служба, отговаряща за движението на плавателни съдове през Суец, цитирани от Ройтерс.

За същия период през Суецкия канал са преминали 2128 кораба.

Вчера две водещи световни компании в областта на морските превози на товари, включително швейцарската MSC, най-големия в света оператор на контейнеровози, обявиха, че ще избягват Суецкия канал. Причината за това е засилването на нападенията на йеменските бунтовници хуси в Червено море. Свързаното с Иран движение извърши нападения срещу плавателни съдове в региона в знак на протест срещу израелските бомбардировки и нахлуване в Газа.

През днешния ден през Суецкия канал са преминали 77 кораба, включително и на компании, които обявиха, че временно спират да използват този маршрут. Последните са плавателни съдове, които вече са се намирали в Червено море, преди да дойде нареждането от корабособствениците им.