Днес се очаква да бъде достигнат пика на покачване на водите на река Днепър след взривяването на язорвирната стена на Нова Каховка.

Около 42 хиляди души са в риск от наводнение и от контролираните от Украйна територии, и от тези контролирани от Русия. Съветът за сигурност заседава за ситуацията, а Киев и Москва си размениха взаимни обвинения, пише БНТ.

Сателитни снимки показват мащаба на опустошението след взривяването на язовира Нова Каховка и как цели села са заляти от приливната вълна по течението на река Днепър.

Украйна обвини Русия в извършване на военно престъпление, а Русия обвини Киев в опит за отвличане на вниманието от неуспешен старт на контраофанзивата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че взривяването на язовира "Нова Каховка" е "поредна опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

В град Херсон, на 60 километра от язовира надолу по течението на река Днепър, нивото на водата е 3 метра и половина.

Хората от 80 населени места се евакуираха с автобуси, влакове и лични автомобили. Снощи в Херсон е имало обстрел точно към районите, от които се евакуират цивилни.

Жители на Нова Каховка в контролираните от Русия територии са решили да останат по домовете си, въпреки заповедта за евакуация.

От Запорожката АЕЦ заявиха, че няма опасност за охлаждане на реакторите, тъй като в резервоарите има вода за месеци напред.

Не е ясно кой е отговорен за взривяването на язовира, но в ООН представител на Вашингтон заяви, че няма логика Украйна да иска да навреди на собствения си народ.

Женевската конвенция забранява язовирите да са мишена на военни действия. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украински прокурори вече са в контакт с Международния наказателен съд за взривяването на язовира.

"Целият свят ще узнае за руското военно престъпление. Подобно нарочно унищожение на язовира от страна на руските окупатори е екологична бомба за масово унищожение. В името на собствената ни сигурност, светът трябва да знае, че Русия не може да се измъкне след такъв терор", заяви украинският президент Володимир Зеленски.