Един от всеки трима руснаци (35%) вярва, че Слънцето се върти около Земята. Процентът се е увеличил за последните 15 години. Само 12% са съгласни, че Земята се върти веднъж месечно около Слънцето (14% през 2007 г. и 20% през 2011 г.). Toва става ясно от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

На този фон само 7% от анкетираните руснаци са съгласни с твърдението, че радиоактивното мляко може да се обезопаси чрез преваряване. Това е два пъти по-малко, отколкото преди 15 години (14% през 2007 г.), предаде БТВ. 

21% пък са съгласни с твърдението, че първобитните хора са могли да се разхождат до динозаврите. 44% смятат също, че ГМО храните могат да причинят рак, а една трета (32%), че генетично модифицираните храни могат да помогнат за преодоляване на глада в световен мащаб.

"Резултатите от проучването показват, че сред руснаците преобладават средни и ниски нива на научна грамотност. Ситуацията е същата в много страни по света: антинаучните нагласи постоянно пречат не само на образованието, но и на противоепидемичните мерки и ваксинацията и т.н. Първата стъпка в борбата с ниската грамотност би трябвало да бъде хората, които разпространяват псевдонаучни мнения, да признаят, че нивото на техните знания е ниско и недостатъчно. Но това е почти невъзможно - колкото по-малко грамотни са хората, толкова по-убедени са, че знаят всичко, и не са склонни да мислят критично", коментира ръководителят на отдел "Издателски програми" във ВЦИОМ Анна Кулешова.