Протести започнаха из цял Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини при арест миналия петък. Правозащитна организация съобщи, че най-малко 31 цивилни са били убити, докато според държавната телевизия броят на жертвите е 17. 

Безредиците продължават вече седми ден и са едни от най-големите от години. Те бяха предизвикани от смъртта на Махса Амини, която беше задържана от т.нар. "нравствена полиция" заради липса на забрадка. 

В Техеран се водят битки между иранската полиция и антиправителствените протестиращи. 

Протестите достигнаха до 80 други града.

22-годишната Махса Амини почина миналата седмица, след като беше арестувана в Техеран за носене на "неподходящо облекло". Тя изпадна в кома по време на ареста. Властите заявиха, че ще започнат разследване за причината за смъртта й.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил убит в североизточния град Машхад.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република по въпроси, включително ограничения на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Без признаци за отслабване на протестите, властите ограничиха достъпа до интернет.

Жените изиграха важна роля в протестите, като развяваха и изгаряха воалите си, като някои от тях подрязваха косите си публично.