20,1% от турците подкрепят използването на насилие в името на исляма, а мнозинството от 73,6 на сто от населението в югоизточната ни съседка го отхвърлят. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение на базирания в Анкара център за стратегически и социални проучвания МетроПОЛЛ, информира в. "Тудей`с Заман".

6,3% или не могат да решат какъв отговор да дадат или просто не са отговорили при провеждането на проучването. Анкетата под лого "Пулсът на Турция, Религия, насилие и свобода" е проведена от 17 до 20 януари в 26 провинции и през това време интервюта са били направени с 2 759 души. Притеснително е, че в сравнение с проучване от септември 2014 г. одобряващите насилието в името на исляма са се увеличили от 13% на 20,1 на сто. Според социолози наличието в Турция на сериозна част от народа, която одобрява насилието е показателно за начин на мислене, който може да превърне Турция в свидетел на свързани с насилие събития като ставащото в Близкия изток.

Според 59,7% от турците в момента е в ход сблъсък между исляма и Запада, докато 31,2% са на противоположното мнение. Въпреки широко разпространените антизападни чувства 69,5% от допитаните са на мнение, че мюсюлманите и християните могат да живеят съвместно в мир, докато 24,6 на сто не мислят така.

Един от въпросите в проучването е дали участниците са на мнение, че може да са мюсюлмани и светски хора едновременно. На което 67,1% отговарят положително, а отрицателният вот е даден от 22,9%. Също така 70,6% защитават позицията, че държавата им трябва да е светска, докато 19,3% са на обратното мнение.

TrafficNews.bg