16-годишната Валерия от Битоля печели трето място в света на конкурс от ЮНЕСКО за детско рисуване. Властите в Република Северна Македония на практика обаче се отказват от успеха на момичето заради българска връзка.

„Аз рисувам от малка, но преди една година се записах в студио. Започнах да участвам в конкурси и ето го моя успех”, каза Валерия Костовска, съобщава Нова ТВ.

Зад нейния успех не застава Северна Македония, защото директорът на художественото студио, където Валерия рисува, има добри връзки с България. „С Милен Врабевски и неговата фондация започнахме благородна мисия в България. Откакто се върнахме, нашето Министерство на образованието и науката, след 30 години поддръжка, прекрати тази финансирането ни”, каза Славчо Неделковски, директор на детско художествено студио.

Въпреки това, Валерия ще замине за Франция, за да ѝ връчат наградата. За пътуването 6000 евро е дарил Врабевски. А само 600 евро е дал на момичето македонският президент Стево Пендаровски.

Абсурдно! Спряха финансирането на детски конкурс в Битоля заради „фашистки" пари от българин



„Нашето сътрудничество с България доведе до странни въпроси. Не ни е ясно откъде идва тази омраза към наша съседна държава, при положение, че искаме да бъде в ЕС. А там са България и Гърция”, каза Славчо Неделковски.

Макар и още малка, Валерия разбира колко са сложни политическите отношения между България и Северна Македония. Но харесва София. „Държавата е много хубава. Архитектурата е супер”, каза младата художничка Валерия.