Между 10 и 15 хиляди души постъпват в армията на Руската федерация всеки месец. Според военнополитическия експерт Александър Мусиенко, в Русия тече мобилизация. Броят на мобилизираните е бил по-голям в летните месеци. Според Мусиенко хората получавали призовка, а след отзоваване във военното окръжие, получавал договор за 6 месеца, който трябвало да бъде подписан. Това стана ясно от ефира на телевизионния канал FREEDOM. Подписването на договора, според експерта, е задължително. Това дава възможност на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да съобщи, че Русия разполага с достатъчен брой доброволци.

„Това е мобилизация, те просто се опитват да го скрият и го наричат ​​поток от доброволци, като се опитват да прикрият принудителната мобилизация", добави Мусиенко.

По данни на „Медиазона“ най-малко 4121 души са избягали от военна служба от началото на мобилизацията в Русия. В Руските съдилища има произнесени присъди по 3470 случая.

Експерти смятат, че след президентските избори в Русия може да започне тотална мобилизация – нещо, което сега е невъзможно заради рискове от недоволство в обществото.