Руски сили атакуваха украински градове освен с ракети и с ирански дронове. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от общо 21 безпилотни апарати. Загиналите при въздушните атаки са най-малко 14 души. Украйна от своя страна атакува с дронове Севастопол.

Две общежития и професионална гимназия в Киевска област са сред поразените обекти на руските атаки с дронове. Ударите са в град Ржишчев, на 80 километра от Киев. При атаката там са загинали най-малко четирима души.

"Дроновете започнаха да атакуват към 3 през нощта. Трима души са загинали на място. Повечето хора са слезли в мазето, евакуирахме оттам 200 души. За съжаление някои са останали на горните етажи. Един от тях, четвъртата жертва, е 40-годишен шофьор, затрупан от отломки на петия етаж", каза Ирина Прянишникова, говорител на полицията в Киевска област, предаде БНТ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нападението е пример за това, че Москва не проявява интерес към възстановяването на мира.

Руска ракета улучи жилищен блок в Запорожие. Най-малко един човек загина и 33-ма са ранени.

"Всичко започна да пада и трябваше някак да сляза долу. Минах през руините. Вече нямаме апартамент, нямаме балкон, нищо", каза Артем Мейборода от Запорожие.

Украйна отговори с атака с надводни дронове срещу Севастопол, на анексирания Кримски полуостров. Назначената от Москва администрация на града съобщи, че атаката е отблъсната. Фериботите в района са спрени.

Володимир Зеленски отново беше на фронтовите позиции на украинските войници в района на Бахмут, където се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на руската инвазия.

"Имам честта да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Благодаря, че защитавате нашата страна", каза Зеленски.

Зеленски награди военнослужещите с ордени. Срещата му със защитниците идва в момент, в който руските наемници от "Вагнер" твърдят, че са превзели 70% от Бахмут.

Снимка: Архив