В континентален Китай вчера бяха потвърдени 16 нови случая на заразяване с новия коронавирус, спрямо 20 в събота. С новите случаи общият им брой достигна 80 860.

Броят на жертвите на COVID – 19 в страната достигна 3213 снощи, след като през последното денонощие са починали 14 болни в провинция Хубей, епицентърът на епидемията в страната. Оздравели са 67 490 пациенти.

Тази сутрин на извънредна пресконференция генерал Мутафчийски съобщи, че Гърция има регистрирани над 100 случая, там се обмисля за забрана за излизане от домовете.

"В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите - 368", обяви Мутафчийски. 

Според него Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват.

"Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването", заяви Мутафчийски.

9-годишно дете е заразено с коронавирус в БълагарияОбмислят пълна карантина в Гърция