Късно снощи е излязла положителна проба за коронавирус на дете  у нас – чуждестранен гражданин от Англия. Пациентът е на 9 години. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски тази сутрин.

„Чичото на детето, който също е от Англия е бил контактен със сестра си преди да замине в България, която е заразена. Това е още един пример за безотговорно отношение.Общо в страната се забелязва една отчетлива тенденция на хора, които спазват мерките. Затова съм много благодарен на хората, които се съобразяват. Това ще ни даде възможност и ние да не бъдем твърде крайни в мерките. Не мога да не благодаря и на обществото за това, че подкрепиха и българските медици“, коментира още той.

Мутафчийски коментира също така, че в страната има въведени няколко вида карантини. Хората се прибират от проблемни страни и нямат симптоми ще бъдат поставени 14 дни под карантина, а тези които имат симптоми - 21 дни.

В Гърция има регистрирани над 100 случая, там се обмисля за забрана за излизане от домовете.

"В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите - 368", обяви Мутафчийски. 

Според него Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват.

"Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването", заяви Мутафчийски.

"Следим пациентката в "Пирогов", тъй като тя отговаря на силно-застрашените от смърт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирана. В "Пирогов" е приета и една от регистрираните преди това, която е на домашно лечение", обяви той.