1,4 милиарда деца от целия свят на възраст под 15 години нямат никаква форма на социална защита, което ги прави уязвими за болести, лошо хранене и бедност.

Това показват нови данни, публикувани вчера от от Международната организация на труда (МОТ), организацията "Спасете децата" и УНИЦЕФ.

В страните с ниски доходи по-малко от едно на всеки десет деца има достъп до детски надбавки, което показва значителна разлика в сравнение с обхвата, на който се радват децата в страните с високи доходи.

Детските надбавки са важна форма на социална закрила, предназначена да насърчава дългосрочното благосъстояние на децата. Предоставяни под формата на парични средства или данъчни облекчения, детските надбавки са от съществено значение за намаляване на бедността, както и за достъпа до здравеопазване, хранене, качествено образование, вода и канализация. Освен това тези обезщетения подпомагат социално-икономическото развитие, особено по време на криза.

Много деца са лишени от основните ресурси и услуги, от които се нуждаят, за да се измъкнат от бедността, и поради това са изложени на дълготрайното въздействие на глада, недохранването и нереализирания потенциал. Трите организации призовават правителствата да гарантират, че всички деца са защитени от механизми за социална закрила, включително чрез универсални детски надбавки.