Земята се променя експоненциално по-бързо с всяка изминала година и някои от най-известните места на планетата вече демонстрират последиците от изменението на климата и човешката намеса, предава "Вести". Тези емблематични места са натоварени с история, но търпят толкова големи щети, че са изправени пред неизбежна гибел. 

От природни чудеса и древни реликви до цели оживени градове - вижте всички места, които трябва да посетите, преди да изчезнат:

Гранд Каньон, САЩ

Върхът е включен в списъка на 11-те най-застрашени исторически обекта в САЩ от Националния тръст за опазване на историческото наследство заради амортизацията от туризма.

Джакарта, Индонезия

Столицата на Индонезия, център на културата, икономиката и политиката, в която живеят над 10 милиона души, според сведенията потъва с една от най-бързите скорости в света. Голяма част от него може да бъде потопена до 2050 г.

Тимбукту, Мали

Стените от кални тухли на джамиите, построени през XIV-XVI в., са в сериозна опасност заради земната си архитектура. Това превръща Тимбукту в изчезващо място.

Мъртво море

Смята се, че нивото на Мъртво море спада с поне един метър годишно. Експертите се опасяват, че то ще изчезне напълно, ако населението продължи да отклонява дебита на река Йордан, тъй като тя е единственият източник на вода за Мъртво море.

Манила, Филипини

Според сведенията столицата потъва с около четири инча всяка година поради прекомерното изпомпване на подпочвени води и повишаването на морското равнище.

Голям бариерен риф, Австралия

Проучванията показват, че повече от половината от рифа е избелял от повишаването на температурата на водата и киселинното замърсяване на коралите.

Петра, Йордания

Най-известният археологически обект в страната страда от комбинацията от валежи, ветрове и изветряне, причинено от ръцете на посетителите.

Венеция, Италия

Известният град, популярен с романтичните си разходки с гондоли, бавно потъва през годините и може да изчезне напълно в следващите години.

Амазония, Бразилия

Най-голямата дъждовна гора в света, която обхваща 2,1 млн. кв. км, е изложена на сериозен риск поради разрастването на селското стопанство, изсичането на горите и, разбира се, неотдавнашните пожари.

Тадж Махал, Индия

Заради замърсяването и ерозията, причинени от посетителите с течение на времето, експертите смятат, че символът на Индия може да се превърне в руини.

Килиманджаро, Танзания

Планината се топи! Съобщава се, че между 1912 г. и 2007 г. общата площ на ледените полета на Килиманджаро вече се е свила с близо 85 %.

Хошимин, Виетнам

Заради експлоатацията на подземните води и бързата урбанизация много части на града продължават да потъват с малки стъпки всяка година.