Поне 11 души са починали, а други са в критично състояние след употребата на отровен наливен ябълков сайдер в няколко области в европейската част на Русия, съобщават медиите там. Повечето от жертвите на алкохолното отравяне са от района на град Димитровград в Уляновска област, в югоизточната част на европейска Русия, двама - от района на съседната област Самара, съобщава агенция "Интерфакс". Момче на 20 години и жена на 34 са в критично състояние в Удмуртска област.

"В периода 3-4 юни няколко димитровградчани са хоспитализирани с диагноза отравяне с неустановено вещество. Въпреки оказаната комплексна медицинска помощ девет пострадали са починали", се казва в съобщение на следствието.

Димитровград е преименуван през 1972 г. в чест на 90-годишнината на българския комунистически водач Георги Димитров и има над 115 хил. жители. Той се намира на около 130 км от Самара.

Задържан е 32-годишен предприемач от Самарска област, заподозрян в смъртоносно отравяне на хора. Той е обвинен, че е предоставял услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, довело до смърт на две или повече лица по непредпазливост.

"Според разследването задържаният е произвеждал алкохолни напитки в село Винтай в Красноглинския район на Самарска област, след което е доставял стоките в търговски обекти на териториите на Самарска и Уляновска област", твърди следствието.

По-рано, позовавайки се на губернатора на Уляновска област Алексей Русских, беше съобщено, че 22 жители на региона са били отровени, осем от тях са починали.

Всички случаи са свързани с използването на наливно ябълково вино, произведено в Самарска област.

Според Русских отровното вино е било етикетирано като "Мистър сайдер" и е било продавано наливно, след като е било внесено в региона, разположен на река Волга, в 30-литрови бурета.

"Нашите медици и социални служби продължават да оказват необходимата помощ на пострадалите", каза той.

Според местните медии сайдерът е съдържал смъртоносни количества метанол, много по-токсичен от етанола, който се съдържа в алкохолните напитки.

Властите съветват хората да не пият сайдер до изясняване на ситуацията и изземат доставеното количество от търговската мрежа.

Русия затегна контрола върху производството и продажбата на течности, съдържащи големи количества етанол, след като 77 души умряха, пиейки евтин незаконен алкохол в Сибир през 2016 г., но консумацията на домашен алкохол остава проблем, пише Ройтерс.

Двадесет и девет души загинаха при един инцидент през 2021 г. след консумация на местно произведени спиртни напитки, съдържащи метанол, известен още като метилов алкохол или дървесен алкохол.