Цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06% от октомври. Това обяви държавният регулатор на пазара на газ и електроенергия Ofgem, цитиран от Reuters. 

С повишението средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 до 3549 британски лири (или 4205,54 евро). 

Повишаването на лимита ще засегне около 24 млн. домакинства в Англия, Шотландия и Уелс и ще бъде в сила до 31 декември, когато отново ще бъде преразгледан.

Ръководителят на Ofgem Джонатан Бриърли предупреди за затрудненията, които цените на енергията ще причинят тази зима и призова следващият премиер на страната и новият кабинет „да осигурят допълнителни и спешни мерки в отговор на продължаващото повишаване на цените на енергията“.

Според регулатора решението отразява продължаващото поскъпване на природния газ на едро в световен мащаб, което започна с отварянето на икономиките след COVID пандемията и достигна до рекордни равнища от постепенното намаляване на руските газови доставки за Европа.