Турската лира поевтиня рекордно, което заведе стотици нашенци до чейнджбюрата днес. Днес 100 турски лира се търгува за 7,90 лева. Това е спад от около 13% само за последните десетина дни, като в началото на миналата седмица цената бе 9,10 лв.

Към днешна дата един щатски долар струва 23.33 турски лира, като това са исторически стойности по обезценяване на турската валута. Цената бе около 20.4 турски лира за $1 миналата седмица.

Силното обезценяване на лирата идва на фона на преизбирането на балотаж на досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Данните показват, че покупателната способност на валутата на национално и международно ниво е силно засегната. 

Сривът на валутата обаче е изключително прималил за българи, гърци и румънци, които често посещават Южната ни съседка с цел търговия и шопинг на основни хранителни продукти, дрехи, санитария и др. 

Турските граждани обаче са силно притеснени и търсят възможности за инвеститори, така че да не се стопят съвсем спестяванията им. Един от най-използваните аквити е златото. Инвестиционното злато поксъпна сериозно и е близо до историческите си върхове. 

1 килограм златно кюлче се търгува за 62,467 щатски долара. У нас един от най-големите дилари на злато предлага едно от популярните кюлчета от 50 грама за 5880 лева, докато изкупната цена е 5810 лева.