Поредица от слаби китайски икономически данни през май породиха нови надежди за по-решителна политическа намеса, пише CNBC. Наблюдателите на пазара очакват следващите стъпки от Държавния съвет на Китай и заседанието на Политбюро през юли, по време на което висшите служители на Комунистическата партия ще направят преглед на икономическото представяне на страната през първата половина на годината.

Националното статистическо бюро на Китай предупреди в четвъртък за "нарастващ натиск във вътрешното структурно приспособяване" във втората по големина икономика в света.

Поредица от икономически данни от промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи до продажбите на дребно и търговията не оправдаха очакванията, като Китай се движи на ръба на дефлацията, докато икономическото му възстановяване след пандемията спира.

„Мисля, че те вероятно обмислят цялостен вид пакет от стимули в момента, за да стимулират не само инвестициите, но и потреблението, като използват мерки като намаляване на лихвените проценти“, коментира главният икономист на Bank of America за Китай Хелън Цяо.

„В същото време те вероятно обмислят програма за потребителски ваучери и мислят за увеличаване на фискалния дефицит, за да направят фискалната политика по-експанзивна. Но въпреки това много от тях трябва да бъдат подготвени и след това пуснати на пазара. Не е нещо лесно достъпно“, добави Хелън Цяо.

Преди публикуването на данните в четвъртък Китайската народна банка намали основния лихвен процент за първи път от 10 месеца, с намаление от 10 базисни пункта на едногодишния си средносрочен заем.

Това беше второто намаление на лихвения процент на Китайската централна банка за седмица, след като тя понижи седемдневния си лихвен процент за обратно изкупуване в понеделник. Много икономисти очакват PBOC да намали основния лихвен процент по заемите следващата седмица.

Икономистите смятат и двата хода през тази седмица за до голяма степен символични, но те подчертават неотложността на ситуацията.

„Слабите данни за инвестициите предполагат, че е малко вероятно властите да се спрат на облекчаването на паричната политика, което видяхме тази седмица“, коментира водещият икономист на Oxford Economics Луиз Лу, след публикуването на данните за Китай в четвъртък.