Саудитска Арабия предвижда да увеличи всекидневния си производствен капацитет от петрол с над 1 милион барела, за да надвиши 13 милиона барела дневно в началото на 2027 година. Това съобщи днес министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от Франс прес и БТА.

Най-вероятно растежът ще е с 13,2 до 13,4 милиона барела дневно, но в края на 2026 година - началото на 2027 година, заяви принцът на пресконференция в Бахрейн.

Производството ще се поддържа на това равнище, ако пазарът го позволява, добави той.

Саудитската национална компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) обяви през март 2020 година, че енергийното министерство й е наредило да увеличи максималния производствен капацитет с от 12 до 13 милиона барела дневно.

Тогава не бе фиксирана конкретна дата за тази нова цел.

Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, досега не отговаряше на неотдавнашните призиви на САЩ да увеличи производството си, за да се опита удържи цените на черното злато, които скочиха след руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

В началото на войната Саудитска Арабия и ОАЕ потвърдиха ангажимента си към ОПЕК+, организация, която обединява 13 страни-членки на ОПЕК начело със Саудитска Арабия и 10 други страни износителки на петрол, които не са членки на картела, водени от Русия.

В началото на май страните-членки на ОПЕК+ се споразумяха за незначително увеличение на петролното производство.