САЩ обвини Саудитска Арабия в дирижиране на рязкото намаляване на петролните доставки, предаде БТА.

Страните членки на ОПЕК+ се събраха в неделя, за да подкрепят заложената по-рано този месец производствена цел(намаляване на добива с 2 млн. барела дневно от ноември), след като Белият дом започна война на думи със Саудитска Арабия, обвинявайки Рияд, че е принудил някои други страни да подкрепят този ход, предаде Ройтерс.

САЩ заявиха миналата седмица , че намаляването на добива ще увеличи чуждестранните приходи на Русия и изказаха предположението, че то е проектирано за политически цели от Саудитска Арабия, която вчера отрече твърденията, че подкрепя инвазията на Москва в Украйна.

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд заяви, че кралството работи усилено, за да подкрепи стабилността и баланса на петролните пазари, включително създавайки и поддържайки споразумението между ОПЕК и съюзниците му.

ОПЕК+ включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия.

Саудитският министър на отбраната – синът на крал Салман - принц Халид бин Салман също заяви на 5 октомври, че решението за съкращаване на производството с 2 милиона барела дневно е било взето единодушно и се базира на икономически фактори.