Капиталовият контрол и увеличените лихвени проценти закрепиха руската рубла, но е рано да се каже дали икономиката на страната ще се изправи на крака след ударите от световната икономика.

Русия е страна с нарастваща инфлация и рязко свиване на икономиката основно заради строгите санкции, наложени от западните страни. Москва е изправена пред тежки санкции от Запада още от 2014 г., когато незаконно превзе украинския полуостров Крим. Този път обаче изглежда по-добре подготвена да се справи с първоначалния икономически колапс, отколкото преди 8 години.

И в действителност рублата изненада света, след като се възстанови от първоначалните санкции на Запада, които я потопиха до най-ниските стойности от 150 за щатски долар в началото на март. До средата на месец май стойността ѝ се повиши до около 61,25 - най-високото ниво от 28 месеца насам.

Според някои експерти това възстановяване е знак за икономическа устойчивост, но все повече икономисти предупреждават, че нещата не са точно такива, каквито изглеждат. "Не може да се говори за устойчива руска икономика. Първоначалната финансова паника наистина отшумя, но това не е гаранция, че икономика ѝ се движи добре.", коментира пред Daily Sabah Сергей Гуриев, руски икономист в изгнание и професор в Sciences Po в Париж.

В друго ексклузивно интервю за Анадолската информационна агенция Гуриев заяви, че прогнозите за руската икономика изобщо не са обещаващи и отбеляза, че Руската централна банка предвижда през 2022 г. икономиката да преживее рецесия от 8% до 10%.

По думите на професора вместо предвоенните прогнози за увеличение от 3%, последните очаквания на руското правителство са ориентирани към спад на БВП с 12% през 2022 г. "Това е най-голямата рецесия от 30 години", добави бившият ректор на Новото икономическо училище в Москва, цитиран от expert.bg.

Сривът вече е започнал

Според Гуриев близкото бъдеще за руската икономика не е цветущо, предвид това, че международните организации предвиждат свиване от 8% до 11%. По думите на експерта този срив вече е започнал: например всички автомобилни заводи са преустановили дейността си, а в сектора не се произвеждат коли, защото не се внасят части.

Според Гуриев, макар че вносът от Китай може да смекчи положението, руския автомобилен сектор го очакват трудни времена. "Същото важи и за самолетите, както и за производството на модерни индустриални стоки, които използват полупроводници. Има някои запаси, които незабавно ще шокират приходите. Това ще се случи през второто тримесечие, когато запасите се изчерпат.", отбелязва икономистът.

Все пак няма съмнение, че Русия ще претърпи най-тежката си рецесия от началото на 90-те години.

А за това как рублата е достигнала до предвоенните си нива Гуриев твърди, че формулата е много проста. По думите му, тъй като руските индустрии са откъснати от глобалната икономика и не могат да внасят нищо от Запада, освен фармацевтични стоки, Русия няма нужда от долари. Поради тази причина има огромен излишък и следователно рублата поскъпва. И добавя, че това е естествен икономически резултат от санкциите срещу важни чуждестранни стоки.

"И това не е знак за силата на икономиката. Това е признак на слабост.", категоричен е Гуриев. "При нормални обстоятелства по-силната рубла би означавала сила в конкурентоспособността на икономиката". Според него обстоятелствата, довели до силната рубла, са страничен ефект от санкциите, наложени върху суровините, същите, които причиняват и голямата икономическа рецесия. 

Осланяйки се на възгледите на Гуриев, Бари Айхенгрийн, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, заяви, че е важно да се прави разлика между устойчивостта на валутния курс и устойчивостта на икономиката.

Специалистът отбеляза, че Международният валутен фонд предвижда руската икономика да се свие с над 8% през 2022 г., далеч повече от предвоенната прогноза за 3% и добави, че това ще бъде много сериозна рецесия. Айхенгрийн твърди, че Централната банка може да поддържа обменния курс, като използва долари и евро, получени чрез износ на енергия. Оттук и възстановяването му спрямо долара и еврото. "Това обаче не е признак за икономическа устойчивост", подчертава той и добавя, че прогнозите са инфлацията да достигне 20%, а жизненият стандарт значително да се влоши.