Наемането може да е по-умно решение от закупуването на имот в момента в САЩ, според нови данни от технологичната платформа за недвижими имоти Cadre.

Разликата в месечните разходи между наем и покупка е в най-голямата си точка от 2000 г., според нов анализ на технологичната платформа за недвижими имоти Cadre. 

Наемането е далеч по-евтин и по-интелигентен вариант за много американци днес в лицето на високите разходи за собственост.

С ипотечните лихви над 7% и високите цени на жилищата, както и силната конкуренция между купувачите за малък брой обяви за жилища, много наематели, които се надяват да купят къща, я намират за твърде скъпа.

Графиката по-долу от технологичната платформа за недвижими имоти Cadre показва зеещата пропаст между притежаване и наемане и как тя се е променила от 2000 г. насам.

Разликата в месечните разходи между закупуване на жилище и наемане е по-голяма, отколкото е била когато и да било, показва анализът.

През юли 2023 г. е било с 62% по-скъпо да се купува, отколкото да се наема, установи Cadre.

Източниците на Cadre включват данни от доставчика на информация за недвижими имоти CoStar Group, Федералния резерв на Сейнт Луис и Zillow.

Основателят и главен изпълнителен директор на Cadre Райън Уилямс каза, че инвестиционният екип на компанията е анализирал средния спред в месечните разходи между собствениците на жилища и наемателите в САЩ.