В едно от най-масовите съкращения в сферата на технологиите през 2022 г. компанията-майка на Facebook Meta Platforms Inc. освободи 13% от работната си сила, или повече от 11 000 служители, като част от плана си за намаляване на разходите на социално-медийната платформа след разочароващи приходи, нарастващи разходи и слаб рекламен пазар.

"Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме дотук. Знам, че това е тежко за всички, и особено съжалявам за засегнатите", заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в изявление.

Съкращенията, които са част от първото голямо орязване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 г., отразяват резкия спад на приходите от цифрова реклама, глобалната икономиката, която се колебае на ръба на рецесията, и големите инвестиции на Зукърбърг в спекулативната виртуална реалност, наречена метавселена.

Служителите, които са засегнати, са били уведомени днес сутринта, а във вторник Зукърбърг е разговарял с ръководителите, за да ги подготви за съкращенията. По време на разговора с ръководството Зукърбърг е заявил, че е отговорен за "грешните стъпки" на компанията, според Wall Street Journal.

Съкращенията в Meta, които са първите в 18-годишната история на компанията, следват съкращенията в Twitter от миналата седмица, при които компанията съкрати около 50% от работната си сила след като бе придобита от Елон Мъск.

Съкращенията идват изненадващо, като много служители са разбрали, че са загубили работата си, когато внезапно им е бил прекъснат достъпът до Slack или електронната поща. Мъск заяви, че тези действия са били необходими, за да се спрат загубите в социалната мрежа. По-късно той помоли някои от уволнените служители да се върнат.

Snap Inc, компанията майка на конкурентното приложение Snapchat, също съкращава персонал, като през август заяви, че ще съкрати 20 % от работната си сила.

Meta, чиито акции са загубили повече от две трети от стойността си, заяви, че планира също така да намали дискреционните си разходи и да удължи периода на изчакване преди да започне наемането на служители през първото тримесечие.

В края на септември Зукърбърг предупреди служителите, че Meta възнамерява да намали разходите и да преструктурира екипите. Базираната в Менло Парк, Калифорния, фирмата, която е собственик и на Instagram и WhatsApp, спря наемането на служители, а главният изпълнителен директор заяви, че Meta очаква през 2023 г. броят на служителите да бъде по-малък, отколкото е през тази година.