Лидери на страни от Европейския съюз ще поискат да бъдат въведени пределни цени на природния газ, се казва в проект на тяхното съвместно изявление, което се очаква да бъде огласено на форума в Прага, съобщи днес Ройтерс.

Лидерите от ЕС настояват Европейската комисия спешно да предприеме действия, сред които "да предложи работещи решения за намаляване на цените чрез въвеждане на таван на цената на природния газ", се казва се казва в проект на документа, видян от Ройтерс.

През миналата седмица беше съобщено, че Евросъюзът настоява и за въвеждането на нов механизъм за определяне на цените на втечнения природен газ (LNG), базиран на осъществени сделки, "тъй като резкият спад на руските доставки по газопроводите и рекордният внос на втечнен газ доведоха до дисбаланси при сегашното ценообразуване".

Страните от ЕС преговарят по предложения за контролиране на повишаващите се енергийни цени и за намаляване на ценовата тежест върху потребителите, но в Брюксел вече проучват въвеждането на допълнителни мерки, отбелязва Ройтерс.

В документ, представен на страни от ЕС, Европейската комисия изтъква, че въвеждането на алтернативен стандарт (бенчмарк) за определяне на цените на втечнения природен газ, който участниците на пазара ще могат да използват, ако желаят, би трябвало да се базира на "реални оценки за цената на пратките със синьо гориво, за да бъде гарантирано, че този стандарт ще отразява реалните световни цени на това гориво", предаде БТА.

Стандартният бенчмарк в Европа са цените на газовата борса в Нидерландия - Те Те Еф (TTF) и във Великобритания - Ен Би Пи (NBP), отбелязва Ройтерс.