Ако има нещо, което крипто ентусиастите обичат повече от самите цифрови активи, това са меметата. Манията от крипто-базирани мемета набра нова инерция миналата седмица, когато биткойнът се повиши, пише "Блумбърг".

Нарастващите очаквания, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ще разреши борсово търгувани фондове, които инвестират директно в биткойни, тласнаха най-голямата криптовалута по пазарна стойност с повече от 25% през последните две седмици до около 35 000 долара в сряда – най-високото й ниво от около 18 месеца. 

Пробивът дава известна надежда на биковете, въпреки че напомнянията за скорошните проблеми в индустрията остават. Само миналата седмица Сам Банкман-Фрид зае позиция в своя защита на наказателни обвинения, произтичащи от колапса на неговата крипто борса FTX. Той не се признава за виновен.

Memecoins като Pepe Coin (PEPE) скочиха заедно с Bitcoin. Монетата, базирана на интернет мема на зелена антропоморфна жаба, която съществува от началото на 2000-те, се е увеличила със 77% в петък спрямо предходната седмица, според данни от инструмента за проследяване на крипто пазара CoinGecko. 

Pepe Coin, която беше емитирана тази година, скочи до пазарна стойност от над 1 милиард долара през май, преди да обърне курса си и да спадне с повече от 60% през следващите дни, според инструмента за проследяване на данни CoinMarketCap.

„Мечият пазар забави активността на меметата, особено по отношение на пазарната стойност, но въпреки това остана доста оживен“, каза Ноел Ачесън, автор на бюлетина Crypto is Macro Now. 

„Сега, когато настроенията се чувстват по-уверени, меме-токените ще дойдат да представят още повече забавната YOLO страна на крипто инвестирането“, добави Ачесън. 

Меметата от Бейби Йода до Боб Рос, са част от пространството на криптовалутите от самото му начало – и през 2013 г. те започнаха да се търгуват като цифрови токени, известни като меме-койни. 

Dogecoin, често цитиран като първия memecoin, беше оценен на цели 50 милиарда долара през 2021 г., според доставчика на данни CoinMarketCap.com. Dogecoin се изкачи до славата, когато Илон Мъск туитна мемета, базирани на монетата, вдъхновявайки други меме-койни на тема кучета, като Shiba Inu. Сега има стотици мемекойни, които варират от почти нищожни до пазарни стойности от 100 милиона долара или повече.